ΤΖΟΥΝΤΟ

ΤΖΟΥΝΤΟ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΤΜΗΜΑΤΑ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

ΔΑΣΚΑΛΟΣ JUDO

GALLERY

ΓΗΠΕΔΟ

Ιστορία του αθλήματος
Το Judo είναι Ιαπωνική μαχητική τέχνη η οποία δημιουργήθηκε απο τον Dr. Kano Jigoro το 1882 και αργότερα εξελίχθηκε σε Ολυμπιακό άθλημα. Έχει τις ρίζες του στο jujutsu το οποιο μεχρι την εποχή εκείνη ήταν η επικρατέστερη Ιαπωνική πολεμική τέχνη. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΟ ΤΖΟΥΝΤΟ ως ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Αθλημα
το τζούντο ανοίκει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αθλημάτων απο το 1964, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους αγώνες του Τοκυο. Στους τελευταίους Ολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας (2016) συγκεκριμένα, είχαμε τη συμμετοχή 137 χωρών με 392 αθλητές και αθλήτριες.  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΤΖΟΥΝΤΟ
Το τζούντο κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα Ολυμπιακά αθλήματα, λόγω της πληρότητας που παρουσιάζει ως μέθοδος γυμναστικής και λόγω του παιδαγωγικού του χαρακτήρα . Έχει ανακυρηχθεί απο την UNESCO, (Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό ) ως το καλύτερο αρχικό άθλημα για την εκπαίδευση των νέων ηλικίας 4-21 ετών.

Το παιδί μέσω της επιμελούς εξάσκησης στο τζούντο αναπτύσσει τη δύναμή, την ταχύτητα, την ευλυγισία, τον συντονισμό, τα αντανακλαστικά, την συγκέντρωση, την ισορροπία , την προσωπικότητα , την αυτοπεποίθηση του και τη γνώση του σώματός του. Επίσης στην εξάσκηση του τζούντο, λόγω της γρήγορης εναλλαγής των καταστάσεων το παιδί αναγκάζεται να διεγείρει την «σκέψη της τακτικής».





 

ΤΟ ΤΖΟΥΝΤΟ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ?

Με την απουσία λακτισμάτων ή χτυπημάτων με τα χέρια, το Judo περιλαμβάνει μια σειρά απο τεχνικές ανατροπών αλλά και πάλη εδάφους. Μέσα απο την εξάσκηση το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται με τους συναθλητές του και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του δασκάλου του, αφού μόνο με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η μάθηση και η εξέλιξη.
Παρά το γεγονός οτι το τζούντο προέρχεται απο μια πολεμική τέχνη, έχει την ιδιότητα να μεταδίδει στοιχεία πολιτισμού και παραδόσεων και εισάγει πολλές άλλες αξίες μέσα απο τις καθημερινές συνήθειες των παιδιών.

Το τζουντόγκι – η στολή του τζούντο Το τζουντόγκι κατασκευάζεται από χοντρό βαμβακερό ύφασμα καθώς οι αθλητές πιάνονται από το κολάρο, το πέτο, την ζώνη και το παντελόνι του αντιπάλου για να εκτελέσουν τις διάφορες τεχνικές.
Για πολλά χρόνια, το τζουντόγκι ήταν μόνο άσπρο. Στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ υιοθετήθηκε και το μπλε τζουντόγκι, για να μπορεί να γίνεται ευκολότερα η διάκριση μεταξύ των αντιπάλων.

 

Οι ζώνες στο τζούντο Με τις διαβαθμιζόμενες ζώνες στο τζούντο αναγνωρίζεται η αθλητική ικανότητα κάθε τζουντόκα, το εύρος των τεχνικών του γνώσεων και η συνεισφορά του στο άθλημα. Ο βαθμός φαίνεται από το χρώμα της ζώνης.
Οι δύο τύποι βαθμών είναι το kyu και το dan. Οι βαθμοί του dan είναι οι υψηλότεροι και επιδεικνύονται με μια μαύρη ζώνη. Οι βαθμοί του kyu επιδεικνύονται με χρωματιστές ζώνες.
Αν και οι διαβαθμίσεις των kyu ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, το πιο αποδεκτό ιεραρχικό σύστημα παγκοσμίως είναι το εξής:

  • 5ο kyu: κίτρινη ζώνη
  • 4ο kyu: πορτοκαλί ζώνη
  • 3ο kyu: πράσινη ζώνη
  • 2ο kyu: μπλε ζώνη
  • 1ο kyu: καφέ ζώνη
  • 1ο – 5ο dan: Μαύρη ζώνη
  • 6ο – 8ο dan: μαύρη ή ασπροκόκκινη ζώνη
  • 9ο – 10ο dan: μαύρη ή κόκκινη ζώνη

 

Όλοι οι αρχάριοι τζουντόκα ξεκινούν με άσπρη ζώνη.
Οι μαύρες ζώνες απονέμονται στους μαθητές που έχουν επάρκεια γνώσεων στις τεχνικές του τζούντο κι έχουν επιδείξει σοβαρότητα και αφοσίωση ως εκπαιδευόμενοι. Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι η μαύρη ζώνη σημαίνει ότι κάποιος είναι ειδικός. Ο 1ος βαθμός της μαύρης ζώνης (το 1ο dan) στο τζούντο σημαίνει ότι ο σπουδαστής είναι πραγματικά έτοιμος ν’ αρχίσει να μαθαίνει τζούντο!
Για να συμμετάσχει ένας αθλητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να είναι κάτοχος μαύρης ζώνης (1ου dan τουλάχιστον).

Οι δύο αθλητές (τζουντόκα) φορώντας ο ένας μπλε στολή (τζουντόγκι) και ο άλλος λευκή, αγωνίζονται για πέντε λεπτά. Ο αγώνας διευθύνεται από έναν κεντρικό διαιτητή και δύο κριτές με ισότιμη γνώμη. Οι αποφάσεις παίρνονται με τον κανόνα της πλειοψηφίας και το αποτέλεσμα δίνεται από τον διαιτητή με χαρακτηριστική κίνηση του χεριού και αναφώνηση του βαθμού ή της ποινής.
Ένας αγώνας τζούντο κερδίζεται από έναν αθλητή όταν πάρει ippon (ένας βαθμός = 10 πόντοι) πραγματοποιώντας μία επιτυχημένη τεχνική και άμεσα τερματίζεται ο αγώνας.
Υπάρχουν τεχνικές, οι οποίες αξιολογούνται με μικρότερης αξίας βαθμούς όπως waza-ari (7 πόντους) και yuko (5 πόντους). Υπάρχουν και αντίστοιχης αξίας ποινές που μπορούν να δοθούν σε ένα αθλητή για μικρές παραβάσεις, shido (απλή παρατήρηση) 2 shido (=yuko), 3 shido (=waza-ari) και 4 shido (=ippon). Υπάρχει επίσης και ποινή για μεγάλες παραβάσεις, hansoku make (=ippon), που όπως και στην περίπτωση των 4ων shido, αποφέρει την άμεση ήττα του αθλητή.
Δύο waza-ari προστίθενται για να γίνουν Ippon. Το ίδιο ισχύει και όταν ένας αθλητής έχει ήδη πάρει waza-ari και ο αντίπαλος του παίρνει στη συνέχεια δέχεται 3ο shido.

Το yuko δεν προστίθενται.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχεί Ippon, νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής που έχει τον μεγαλύτερης αξίας βαθμό,μετά το πέρας των πέντε λεπτών.
Ο βαθμός Ippon δίνεται όταν ο αθλητής, εφαρμόζοντας μία τεχνική ρίψεων, ρίξει τον αντίπαλό του στην πλάτη με πολλή δύναμη, ταχύτητα και έλεγχο.
Wazaari δίνεται όταν ο διαιτητής και οι κριτές θεωρήσουν ότι λείπει ένα από τα στοιχεία του ippon από μια ρίψη. Αυτό μπορεί να είναι π.χ. ότι ο αντίπαλος δεν πέσει με την πλάτη ή ότι ο αθλητής δεν βάλει αρκετή δύναμη.
Yuko δίνεται όταν λείπουν δύο από τα απαιτούμενα στοιχεία στην ρίψη. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί όταν π.χ. ο αντίπαλος πέσει πλάγια και χωρίς ταχύτητα.
Επίσης, ο βαθμός Ippon δίνεται όταν ο αθλητής, εφαρμόζοντας μία τεχνική ακινητοποίησης, κρατήσει τον αντίπαλό του στο έδαφος για 25 δευτερόλεπτα. Ο διαιτητής ανακοινώνει την αρχή και το τέλος της ακινητοποίησης “osaekomi”.
Wazaari δίνεται όταν ο αντίπαλος ξεφύγει από την ακινητοποίηση σε χρόνο ίσο με 20’’ και έως 24’’.
Υuko δίνεται όταν ο αντίπαλος ξεφύγει από την ακινητοποίηση σε χρόνο ίσο με 15’’ και έως 19’’.

Tέλος, ο βαθμός Ippon δίνεται όταν ο αθλητής, εφαρμόζοντας τεχνική πνιγμού ή τεχνική εξάρθρωσης, αναγκάσει τον αντίπαλό του να εγκαταλείψει τον αγώνα χτυπώντας ελαφρά δύο ή περισσότερες φορές με το χέρι/πόδι του ή λέγοντας ’’maitta’’ («εγκαταλείπω»).

“Golden score”

Στην περίπτωση όπου δεν ανακηρυχθεί νικητής μετά το πέρας των 5 λεπτών, ο διαιτητής κηρύσσει την έναρξη του “Golden score”, παρατείνοντας τον αγώνα και μηδενίζοντας την μέχρι τότε βαθμολογία. Ο αθλητής που θα επιτύχει τον πρώτο βαθμό, ανακηρύσσεται νικητής του αγώνα.

 

 

Ο Μιχάλης Παυλής είναι πτυχιούχος προπονητής τζούντο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Ξεκίνησε να ασχολείται με το εν λόγω άθλημα το έτος 1989 και είναι ενεργός αθλητής εως και σήμερα.
Είναι κάτοχος του 2ου DAN στη μαύρη ζώνη απο την Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο.
Ως αθλητής έχει διακριθεί πολλές φορές πρωταθλητής Ελλάδος και έχει συμμετάσχει με την Εθνική ομάδα σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Στα πλαίσια της αγωνιστικής του προετοιμασίας, έχει προπονηθεί συνολικά για ένα χρόνο στο πανεπιστήμιο TSUKUBA της Ιαπωνίας, όπου έχει παρακολουθήσει σεμινάρια προπονητικής και διδασκαλίας τζούντο απο διακεκριμένους δασκάλους.
Είναι πιστοποιημένος διασώστης προνοσοκομειακής φροντίδας τραύματος και υποστήριξης της ζωής (PHTLS).
Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

 

 

 

Κοινοποιηση