αρθρο

Mιχάλης Κατσίμπρας: Το ποδόσφαιρο σήμερα!

αναδημοσίευση από : http://athlorama.blogspot.com/2019/08/blog-post_37.html

Ο τεχνικός Διευθυντής του Α.Ο ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ, κ. Μιχάλης Κατσίμπρας μίλησε στο athlorama.gr για τη σημερινή μορφή του ποδοσφαίρου ανάμεσα στην εμπορευματοποίηση και την παγκοσμιοποίηση και τις συνέπειες τους:

" Το ποδόσφαιρο είναι αλήθεια ότι δεν συγκινεί όπως συγκινούσε πριν δύο δεκαετίες. Κατά συνέπεια η νέα του μορφή είναι καθαρά επιχειρηματική. Για αυτόν τον λόγο ζητήσαμε την άποψη και την θέση του Μιχάλη Κατσίμπρα, ενός έμπειρου προπονητή που έχει πολλά χιλιόμετρα στον χώρο.

"Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι αλλά και άθλημα οργανωμένο με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ανάλογα με τις εποχές σε εθνικά και διεθνή πρωταθλήματα.
Στην τωρινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, το ποδόσφαιρο ως άθλημα είναι και θέαμα γίνεται ένα ιδιαίτερα κερδοφόρο εμπόρευμα που πωλείται στα γήπεδα και στις τηλεοράσεις από εταιρίες στις οποίες έχουν επενδυθεί κολοσσιαία κεφάλαια.
Το ποδόσφαιρο έχει πολλές και διαφορετικές όψεις, αλλά φαινομενικά καμία ιδεολογία, παρόλο που, όπως κάθε αθλητική πρακτική, προβάλλει έμμεσα ατομικές και συλλογικές αξίες, οι οποίες υποβάλλουν συμπεριφορές και διαμορφώνουν πεποιθήσεις τους θεατές-οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποτελεί τη μεγαλύτερη πολυεθνική επιχείρηση του πλανήτη με περισσότερα μέλη από τον ΟΗΕ καθιστώντας το ποδόσφαιρο το "ανώτατο στάδιο της παγκοσμιοποίησης".
Σήμερα το ποδόσφαιρο είναι ουσιαστικά  οργανωμένο ως μία βιομηχανία θεάματος και στοιχήματος. Κάποιες ποδοσφαιρικές ομάδες είναι ήδη εισηγμένες στο χρηματιστήριο κι έτσι αυτό που διακυβεύεται σε κάποια παιχνίδι, χωρίς να το συνειδητοποιούν ούτε οι παίκτες ούτε οι φίλαθλοι, είναι η διακύμανση της τιμής της μετοχής.
Έτσι η εξέλιξη του ποδοσφαίρου επέφερε την απομάκρυνση από το παιχνίδι. Στο βαθμό που οι ποδοσφαιρικές ομάδες πλέον είναι μέσα παραγωγής κερδών, η νίκη αποτελεί αυτοσκοπό. Μετατρέπεται με αυτόν τον τρόπο η βάση του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος της πυραμίδας σε καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την παροχή σωστής "πρώτης ύλης" στις κυρίαρχες ποδοσφαιρικές ομάδες. Δεν θα μπορούσε άλλωστε ποτέ η κορυφή μιας πυραμίδας να σταθεί χωρίς υγιή βάση.

Έχει τονιστεί κατά κόρον από τον υπογράφοντα η σημασία και ο ρόλος που σηματοδοτούν κάποιοι παράγοντες στην βάση της πυραμίδας. 
Προπονητές παιδαγωγοί με όραμα και ποδοσφαιρική παιδεία. 
Γονείς υποστηρικτικοί στα παιδιά τους και στο έργο του προπονητή.
Πολιτεία που σέβεται το άρθρο 16 του συντάγματος καθιστώντας ρητά και κατηγορηματικά σαφές ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, άρα και το ποδόσφαιρο τελούν υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του κράτους.

Η διαφύλαξη του αθλητικού ήθους από προπονητές, γονείς, σχολείο, ακαδημία και το σωματείο.
Περαιτέρω άνοιγμα του ποδοσφαίρου στην κοινωνία, βελτίωση της οργανωτικής δομής.
Αξιοποίηση της τεχνογνωσίας.
Η βάση της πυραμίδας σημαντικό είναι να διαπνέεται από τα ιδεώδη της Αξιοκρατίας , Ισονομίας, Αξιοπρέπειας, Αγάπης και της Δημοκρατίας".


www.facebook.com/Αθλόραμα-1700213963607105Κοινοποιηση