ΙΣΤΟΡΙΑ BADMINTON

Το Badminton (Αντιπτεριση) είναι ένα άθλημα με ιστορία χιλιάδων ετών.
Αναφορές γίνονται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα την Αίγυπτο και σε χώρες τις Άπω Ανατολής.
Πήρε το όνομα του από το όνομα του πύργου (Badminton) του Δούκα Beautont οπού άρχισε να παίζεται το 1870 στην πόλη Gloucester shire της Αγγλίας .
Το 1887 προσδιοριστήκαν επίσημα οι πρώτοι κανονισμοι του αθλήματος. Το 1934 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία από 9 χώρες- μελη. Αυτή τη στιγμή η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει μελή της 150 Εθνικές Ομοσπονδίες και 5 Διηπειρωτικές Συνομοσπονδίες μεταξύ αυτόν και η Ευρωπαϊκή που ιδρύθηκε το 1967.
Το Μπαντμιντον πρωτοπαρουσιαζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 ως άθλημα επίδειξης. Η Διεθνης Ολυμπιακή Επιτροπή το 1985 με απόφαση της εντάσσει το άθλημα στο επίσημο Ολυμπιακό πρόγραμμα.
Με τα τέσσερα από τα πέντε αγωνισματα (Απλό Ανδρών , Απλό Γυναικών, Διπλό Ανδρών , Διπλό Γυναικών) κάνει την επίσημη εμφάνιση του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Το 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα προστέθηκε και το πέμπτο αγώνισμα το Διπλό Μικτό.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθηνάς το 2004 συμμετείχαν στο αγώνισμα του Διπλού οι Έλληνες αθλητές : Βέλκος Θεόδωρος και Πάτης Γιώργος .
Στην Ελλάδα το άθλημα έκανε την εμφάνιση του το 1988 από έναν μικρό αριθμό καθηγητών και φοιτητών στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής.
Επίσημα αναγνωρίζεται από την Γενική Γραμμάτια Αθλητισμού το 1995.
Αυτη την στιγμή η Ε.Ο.Φ.Σ.Α. έχει στην δύναμη της περίπου 8.000 εγγεγραμμένους αθλητές και 45 Σωματεια.
Από την ίδρυση της ως σήμερα η Ε.Ο.Φ.Σ.Α. έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία, Βαλκανικούς Αγώνες, Διεθνή Τουρνουά, Διεθνή Grand Prix, Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και Μεσογειακούς Αγώνες, και Camp προετοιμασία Εθνικών Ομάδων.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει Διοργανώσεις Εσωτερικού, Πανελλήνια Ατομικά και Ομαδικά Πρωταθλήματα και Περιφερειακά Πρωταθλήματα. Κάθε χρόνο η Ομοσπονδία, διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία με τα Γραφεία Φυσικής Αγωγής , Σχολικούς Αγώνες Αντιπτερισης τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας σε 21 Νομούς.

 

Κοινοποιηση