αρθρο

Και λίγη ιστορία… Α.Ο ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ & Δισκοβόλος του Μύρωνα

Α.Ο ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ & Δισκοβόλος του Μύρωνα

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ελληνικού κλασικού πολιτισμού, έχει σύμβολο η ομάδα μας. Σχεδόν οι πάντες το γνωρίζουν, αλλά έχουμε αναρωτηθεί για την ιστορία και τους συμβολισμούς της; Άλλωστε, σχεδόν πάντα τα σύμβολα που επιλέγονται από τους ανθρώπους, επηρεάζουν και διαμορφώνουν και τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου, μιας ομάδας, μιας χώρας, κ.ο.κ.

Ο Δισκοβόλος, είναι χάλκινο έργο του γλύπτη Μύρωνα και χρονολογείται γύρω στο 450 π.Χ.  Ο Μύρωνας γεννήθηκε στις Ελευθερές, μια πόλη στα σύνορα της Αττικής με την Βοιωτία και μαθήτευσε κοντά στον Αγέλαδο από το Άργος, ο οποίος ήταν κορυφαίος γλύπτης της πελοποννησιακής γλυπτικής σχολής με θέμα τον αθλητισμό.

Το συγκεκριμένο γλυπτό είναι από τα πρώτα έργα στην ιστορία της τέχνης που αναπαριστά αθλητή σε στιγμιαία στάση, στην ουσία σε ένα στιγμιότυπο. Ο Δισκοβόλος του Μύρωνα είναι αποτέλεσμα προσεκτικής μελέτης του ανθρωπίνου σώματος και αγγίζει τον ρεαλισμό.

Εντυπωσιακή είναι η δομή του αγάλματος: το επάνω μέρος στρέφει προς τα αριστερά μαζί με το κεφάλι και το κάτω προς τα δεξιά, σε μια κεντρομόλο- φυγόκεντρη κίνηση.

Ο αθλητής παριστάνεται τη στιγμή που συγκεντρώνει όλες του τις δυνάμεις στην εκτέλεση της βολής.  Η συνολική στάση του σώματος, αναδεικνύει την ένταση της στιγμής, ενώ ταυτόχρονα στο γαλήνιο πρόσωπο τονίζεται η αυτοσυγκέντρωση του δισκοβόλου για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ρίψης.

Συγκέντρωση δυνάμεων, ένταση, δηλαδή αγωνιστικότητα και πάθος, αλλά και γαλήνιο πρόσωπο, καθαρό μυαλό και αυτοσυγκέντρωση για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού στόχου.  Να κάποια στοιχεία που μπορούν χαρακτηρίζουν την ομάδα μας, αλλά και όλο το αθλητικό οικοδόμημα του Α.Ο ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ.

Εμπνεόμενοι από την ιστορία και τα σύμβολα!!!

Κοινοποιηση